Hoe kies je geschikt speelgoed voor je peuter?

Uw peuter verdient natuurlijk het beste, maar wat is nou echt geschikt

De Speelgoeddokters

Hoeveel speelgoed kopen?

Nederlandse kinderen hebben meestal te veel speelgoed. Volgens speelgoedexperts is een derde van het speelgoed per maandleeftijd voldoende voor kinderen jonger dan twee jaar. Zo heeft een kind van 24 maanden genoeg 8 stukken speelgoed. Heeft uw kind meer? Leg de rest dan uit het zicht en verwissel het speelgoed van uw kind minstens één keer per week.

Leeftijdsindicatie

De leeftijdsmarkering op de verpakking geeft informatie over de leeftijd waarop het speelgoed geschikt is voor kinderen. In vergelijking met peuters is ander speelgoed meer geschikt voor kleuters, maar natuurlijk ontwikkelt elk kind zich op zijn eigen tempo. Soms vinden jonge kinderen bepaald speelgoed interessant, en omgekeerd,

 Het leeftijdsniveau van het spel verwijst meestal naar de regels van het spel, maar je kunt ze aanpassen. Zo speel je het beste met je jonge kindje memory. Dit is een kwestie van het verminderen van het aantal kaartjes. Uit verkoopgegevens blijkt zelfs dat speelgoed met het label “vanaf 4 jaar” het meest wordt verkocht aan 3-jarige kinderen en bijna niet meer aan 5-jarige kinderen. Let daarom goed op wat uw kind leuk vindt, niet op wat u moet doen op basis van de inscriptie op de doos.

Speelgoed uitproberen

Let vooral op zijn reactie als uw kind iets speelt. Als je vragen hebt over een bepaald stuk speelgoed, kun je dit eerst lenen om te kijken of het bij je past. Dit kan met vrienden met kinderen of via de speelgoedbibliotheek. Het is moeilijk in te schatten hoe lang een kind van bepaald speelgoed houdt. Onder invloed van vrienden, mode en broers en zussen kan dit een groot verschil maken.

Welke type kind heb jij?

Speelgoedexpert Marianne de Valck onderscheidt vier soorten kinderen: schouwers, rauwers, bouwers en douwers. Rauwers zijn doeners. Ze houden van actie, klimmen en bewegen, maar ook van flits- en geluidseffecten. Douwers zijn uitvinders. Ze willen weten hoe iets werkt en wat je nog meer kunt doen. Schouwers zijn dol op speelgoed met speciale kleuren, flitsen, toeters en bellen. De puzzel- en voelboeken zijn ook erg goed. Bouwers houden zich vooral bezig met sociale activiteiten en spelen graag met ballen of blokken. Hoe je het type kind ontdekt, hangt af van observatie.

Schijf van vijf

Er is inderdaad een schijf van vijf bedacht voor speelgoed. Deze verschillende soorten speelgoed bieden voldoende afwisseling voor uw kind. Kinderen willen bijvoorbeeld creativiteit (1) in plaats van regels of eindresultaten. Constructief speelgoed (2) zoals Lego is ook populair, en zaken als cognitie (3) zoals het tellen met behulp van boeken zijn ook populair. Kinderen houden ook van gezelligheid (4); spelletjes zoals domino of memory zijn zeer geschikt. Ten slotte kun je het beste iets plaatsen waarvoor kinderen thuis moeten bewegen (5), zoals een loopfiets.

Waaraan moet goed speelgoed voldoen?

Het is erg belangrijk dat speelgoed is gemaakt van veilige materialen. Bovendien mag speelgoed niet gemakkelijk kapot, scherp of snel splinterend zijn. Maar geschikt speelgoed gaat niet alleen over veiligheid. Goed speelgoed is ook speelgoed dat uw kind uitdaagt om iets te doen. Het moet nieuwsgierigheid opwekken en het aantrekkelijk maken om mee te spelen.

Hout versus plastic

Al het verkochte speelgoed in Nederlandse speelgoedwinkels , voldoet aan bepaalde veiligheidsnormen. Houten speelgoed is misschien duurzamer, maar je vraagt ​​je misschien af: is dit altijd nodig voor kinderen? Speciale matten met geluid en licht kunnen baby’s langer aantrekken dan panelen die zij kunnen aanraken met harde en zachte natuurlijke materialen. Dit hangt natuurlijk ook af van de voorkeuren van uw kind.